Čadež: Srpskim privrednicima otvorena vrata slobodnih zona Dubaija

Predsednik Privredne komore Srbije danas je u Dubaiju, samo dva meseca nakon otvaranja Kancelarije PKS, potpisao sporazum sa Savetom slobodnih zona ovog emirata kojim se privrednicima iz Srbije otvaraju nova vrata za poslovanje ne samo na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, već i drugih zemalja Zaliva, Afrike i Indije.

Istovremeno, kompanije iz UAE Srbiju vide kao svoj poslovni centar u Jugoistočnoj Evropi, zainteresovane su za ulaganja u srpsku ekonomiju i velika delegacija privrednika i predstavnika slobodnih zona Dubaija u Beograd će doputovati u aprilu naredne godine, kako bi sa ovdašnjim kompanijama razgovarala o konkretnim poslovnim aranžmanima. 

„Dokumentom koji je danas potpisan sa Džumom Al Matrušijem, prvim čovekom Strateškog komiteta Saveta slobodnih zona Dubaija, Privredna komora Srbije našim privrednicima obezbeđuje povlašćene uslove za poslovanje u 11 slobodnih zona Dubaija koje okuplja ovaj Savet. To podrazumeva ubrzane procedure za otvaranje kompanija, pribavljanje dozvola, carinske i inspekcijske dokumentacije, kao i mogućnost analize tržišta, finansiranja projekata i pronalaženje adekvatnih partnera za njihovu realizaciju. Ulaskom u slobodne zone Dubaija, o čemu već pregovaraju prve naše kompanije, srpskoj privredi otvara se mogućnost izlaska i na druga tržišta regiona, Afrike i Indije”, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Dvodnevnu posetu Emiratima, tokom koje će sutra potpisati i sporazum o razumevanju sa Abu Dabi Ports, kompanijom koja se bavi upravljanjem razvojem i komercijalizacijom luka i slobodnih zona u Abu Dabiju, Čadež je počeo razgovorom sa Hamadom Mubarakom Buamimom, predsednikom Privredne komore Dubaija, koja je i podržala otvaranje Kancelarije PKS u prostorijama ove komore.

„Srbija je za nas poslovni centar Jugoistočne Evrope”, naglasio je Hamad Mubarak Buamim i najavio da će lično predvoditi veliku privrednu delegaciju Dubajia, koja će u aprilu naredne godine doputovati u Srbiju.

Mogućnosti za veću trgovinsku i investicionu saradnju i zajedničke projekte postoje u gotovo svim oblastima poslovanja od agrobiznisa, preko energetike i ekologije, odbrambene i avio industrije, građevinarstva, saobraćaja, turizma i zdravstva do informacionih tehnologija. Privredne komore Srbije i Dubaija, zajedničkim aktivnostima i umrežavanjem privrednika, doprineće da se taj potencijal, što pre i što bolje, u obostranom interesu poslovnih zajednica, realizuje, ocenili su predsednici dve komore.

Predsednik Privredne Komore Srbije danas je u Dubaiju posetio i jednu od najvećih slobodnih zona u Emiratima Dubai South i sa rukovodstvom zone razgovarao o konkretnim mogućnostima za poslovanje kompanija iz Srbije.

Dubai South je inače veliki projekat koji je pokrenula tamošnja vlada sa namerom da podrži otvaranje kompanija, kako multinacionalnih korporacija, tako i malih i srednjih preduzeća iz svih segmenata poslovanja i kreira čak 500.000 radnih mesta. Ova slobodna zona, u kojoj posluje više od 5.000 kompanija, biće domaćin Svetske izložbe World Expo 2020 čija je tema digitalizacija i na kojoj će se srpska privreda predstaviti na velikom nacionalnom štandu.

Pridružite nam se u
Slobodnoj zoni Apatin

Korisnici

Kompanije koje su iskoristile pogodnosti koje pruža Slobodna zona Apatin i kod nas izgradile svoj novi dom