Direktor Uprave za slobodne zone održao sastanak sa predsednikom opštine i posetio buduće korisnike Slobodne zone

Direktor Uprave za slobodne zone u Ministarstvu finansija, Milan Ristić, kao i Vidak Tomić, samostalni savetnik u istoj upravi, posetili su sa saradnicima Apatin i dr Živoradu Smiljaniću, predsedniku opštine, zvanično uručili rešenje Vlade Republike Srbije o formiranju Slobodne zone "Apatin".

Odlukom Vlade Srbije, koja je objavljena u Službenom glasniku, apatinska opština konačno je dobila status slobodne - bescarinske zone. Ona trenutno obuhvata dve lokacije. Prva je "RTC i LUKA APATIN", koja se nalazi neposredno uz obalu Dunava, površine 120 ha, 72 ara i 17 m², a druga je "BLOK 61" sa površinom od 1 hektara, 44 ara i 88 m². Ukupna površina Slobodne zone "Apatin" biće 122 ha, 17 ara i 4 m², postoji mogućnost proširivanja zone na 160 ha, a vlasnik zemljišta na obe lokacije je opština Apatin. Ove lokacije predstavljaće područja na kojima će se odvijati proizvodne i logističke aktivnosti.

Na sastanku u kabinetu predsednika opštine, kome je prisustvovao i Miloš Đerić, vršilac dužnosti direktora Društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje Slobodnom zonom "Apatin", rečeno je da je apatinska Slobodna zona dvanaesta ovog tipa u Srbiji.

- Gospodin Ristić se posebno potrudio da dođe do ovog istorijskog momenta za našu opštinu. Sa površinom od 160 hektara naša Slobodna zona biće najveća u Srbiji. Slobodna zona predstavlja za buduće korisnike ambijent mnogih poreskih olakšica. Sirovine koje se uvoze radi proizvodnje robe koja je namenjena izvozu oslobođene su poreza i drugih carinskih dažbina, uvezena oprema, mašine i građevinski materijal ne podležu porezu i drugim carinskim dažbinama, a tu su i brojni drugi benefiti - rekao je, između ostalog, dr Živorad Smiljanić, predsednik opštine.

- Do donošenja ovog rešenja u Srbiji je postojalo jedanaest slobodnih zona. Status Slobodne zone u Srbiji će imati samo petnaest mesta. Apatin je ovim statusom privilegovan, jer je reč o poreskim pogodnostima koje će privući nove investitore. Oni će zaposliti ljude i doneti nove tehnologije, a sa tim i siguran oporavak ovog regiona. Siguran sam da će, zbog svog geografskog položaja, površine i sadržaja, vaša zona biti vodeća u Srbiji. Korisnici Slobodne zone mogu slobodno da koriste strane fondove. Ako se za proizvodnju robe u zoni koriste neke domaće komponente, kasnije se carinske obaveze odnose samo na uvezene komponente. Uvoz i izvoz iz zone je potpuno slobodan, nema kontingenata, uvozne i izvozne dozvole i drugih ograničenja prema međunarodnoj trgovini. Roba koja se uvozi u zonu za lokalno tržište podleže standardnim zakonskim odredbama za uvoz, ali ako je sadržaj robe minumum 50% domaći, takva roba smatraće se domaćom - rekao je Milan Ristić.

Kompanija "Flash - Srb" d.o.o. prvo je preduzeće koje će u Slobodnu zonu investirati 26,5 miliona evra.

Gosti i predstavnici opštine potom su obišli "Blok 61", jednu od lokacija Slodone zone, gde su posetili tri preduzeća koja su već počela sa radom i koja su budući korisnici Slobodne zone. Reč je o preduzećima "Lumberline", "Embalegno" i "Lamilco". Sa njihovim predstavnicima govorilo se o tehničkim uslovima koje oni moraju da ispune da bi se podneo zahtev za početak rada u zoni. Slobodna zona treba da počne sa radom u periodu od najmanje dve godine od dana dobijanja rešenja od strane Vlade Republike Srbije.

http://www.youtube.com/watch?v=q5NEQDPkC84

V. Mašić

Pridružite nam se u
Slobodnoj zoni Apatin

Korisnici

Kompanije koje su iskoristile pogodnosti koje pruža Slobodna zona Apatin i kod nas izgradile svoj novi dom