U PKS predstavljeni potencijali apatinske Slobodne zone

Vršilac dužnosti direktora apatinske Slobodne zone, Miloš Đerić, učestvovao je na konferenciji pod nazivom "Zašto je dobro poslovati u slobodnim zonama Srbije" održanoj u Privrednoj komori Srbije od strane PKS i Komore italijansko-srpskih privrednika.

Svih 13 slobodnih zona, među kojima je i apatinska, jedna od najmlađih, predstavilo je svoje rezultate za prethodnu godinu, koji zbirno još nisu zvanično objavljeni, ali se očekuje da će ukupne investicije u zonama za 2013. godinu dostići milijardu evra. Đerić je tom prilikom prezentovao pogodnosti apatinske zone, govorio o započetoj investiciji, fabrici za tkanje, bojenje i doradu trikotaže, "Flash-Srb", koja će biti izgrađena do kraja 2014. godine, a potom upoznao učesnike konferencije sa dobrom poslovnom klimom na području opštine.

On je ujedno pozvao predstavnike Ambasade Italije u Beogradu i Komore italijansko-srpskih privrednika da se uvere u ovdašnje privredne potencijale i upoznaju se sa mogućnostima za buduća ulaganja.

- U Srbiji danas posluje 13 slobodnih zona i sve su članice Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta u Privrednoj komori Srbije - rekla je Gordana Hašimbegović, sekretar Udruženja za trgovinu, dok je Zdravko Jelušić, potpredsednik PKS, istakao da pokrivenost uvoza izvozom od 97 odsto u razmeni sa Italijom znači da srpska privreda može biti ravnopravna sa privredama evropskih zemalja.

Prema rečima Marka Leonea, zaduženog za privredu u Ambasadi Italije u Beogradu, Italija je prvi partner, ali i prvi investitor u Srbiji, a italijanske firme su najradije viđen poslodavac i ukupno zapošljavaju 13.000 radnika. Najveća italijanska investicija u Srbiji, Fijat, posluje u Slobodnoj zoni Kragujevac, ali i u drugim zonama ima italijanskih kompanija.

Oliver Lepori, generalni sekretar Komore italijansko-srpskih privrednika, istakao je važnost 2013. godine u bilateralnim odnosima.

Predstavnicima italijanske privrede predstavljene su pogodnosti poslovanja u slobodnim zonama u Srbiji i to sa ciljem da bi se saradnja nastavila istim trendom i privuklo još investicija.

- U svim kategorijama poslovanja rezultati u slobodnim zonama su sveke godine sve bolji - kaže Milan Ristić, direktor Uprave za slobodne zone. On je podsetio da u slobodnim zonama, pored "Fijata", imamo nove investicije, kao što su "Geoks" u Vranju, "Fleš" u Apatinu, "Kalcedonija" u Somboru i druge.

Veselin Mašić

 

Pridružite nam se u
Slobodnoj zoni Apatin

Korisnici

Kompanije koje su iskoristile pogodnosti koje pruža Slobodna zona Apatin i kod nas izgradile svoj novi dom