Privrednici iz Kine zainteresovani su za poslovanje u slobodnim zonama Srbije

Privrednu komoru Srbije posetila je kineska delegacija uglednih privrednika grada Šenčen, kako bi se informisali o slobodnim zonama Srbije i mogućnostima potencijalne saradnje. Sastanak je održan u okviru projekta pod nazivom ,,Zašto je dobro poslovati u slobodnim zonama Srbije'', koji za strane investitore organizuje Udruženje za trgovinu - Grupacija slobodnih zona Privredne komore Srbije u saradnji sa Ministarstvom finansija – Upravom za slobodne zone.

Direktor Uprave za slobodne zone Ministarstva finansija Vlade Srbije Milan Ristić, rekao je da je delegacija srpskih privrednika pre dve godine posetila Kinu, kako bi se naši menadžeri upoznali sa poslovanjem slobodnih zona u ovoj zemlji. „U Srbiji radi 13 slobodnih zona, znatno manjih od onih u Kini, ali spremnih za saradnju sa kineskim kompanijama. Mi smo ponosni na slobodnu zonu Pirot, koja se našla među 50 najboljih na listi Fajnenšel tajmsa", rekao je Ristić. U slobodnim zonama rade poznate svetske kompanije kao što su Fijat, Mišlen, Simens, Svarovski i mnoge druge.

Predsednik Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Dragan Kostić, koji je i direktor slobone zone Pirot, rekao je da je 2013. godina bila je veoma uspešna za 13 slobodnih zona u Srbiji. Ostvareno je pet milijardi evra prometa, 198 miliona evra investicija, realizovano čak 20 odsto srpskog izvoza, a u slobodnim zonama zaposleno je više od 18.300 radnika.

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Gordana Hašimbegović pozvala je goste iz Kine da sarađuju sa slobodnim zonama u Srbiji. U gradovima gde se nalaze slobodne zone posluju i predstavništva velikih svetskih kompanija, što je još jedna mogućnost za nove poslovne kontakte i proširenje saradnje.

B. Gulan

www.pks.rs

Pridružite nam se u
Slobodnoj zoni Apatin

Korisnici

Kompanije koje su iskoristile pogodnosti koje pruža Slobodna zona Apatin i kod nas izgradile svoj novi dom