Predstavnici Slobodne zone Apatin prisustvovali sastanku Privredne komore Srbije

Na juče održanom sastanku u Privrednoj komori Srbije bila je prisutna i direktorica Slobodne zone Apatin Kuridža Maja. Tom prilikom rečeno je da se u 14 slobodnih zona u Srbiji godišnje realizuje promet od oko pet milijardi evra, od čega je oko 2,5 milijarde izvezeno iz slobodnih zona.

Predsednik Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta Srbije Dragan Kostić je u PKS rekao da to pokazuje da je razvoj slobodnih zona doživeo pravi bum u Srbiji i da treba da razmišljamo kako da to stanje zadržimo i unapredimo.

Slobodne zone Srbije su svake godine dodavale po jednu milijardu evra obrta i pola od toga u izvozu. Trenutno imamo oko pet milijardi evra obrta kompanija u slobodnim zonama i pola od toga je izvoz iz slobodnih zona Srbije”, rekao je Kostić, koji je direktor Slobodne zone Pirot.

On je rekao novinarima, na sednici Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta Srbije, da grupacija okuplja 14 slobodnih zona koje rade u Srbiji.

To su slobodna zona “Pirot", Slobodna zona "Zrenjanin", Slobodna zona "Subotica", Slobodna zona "Novi Sad", "FAS Slobodna zona" Kragujevac, Slobodna zona "Šabac", Slobodna zona "Užice", Slobodna zona "Smederevo", Slobodna zona "Kruševac", Slobodna zona "Svilajnac", Slobodna zona "Apatin", Slobodna zona "Vranje", Slobodna zona "Priboj" i Slobodna zona "Beograd".

Prema njegovim rečima, razmatraće se i dalje aktivnosti, a naročito u svetlu novog carinskog zakona i pripreme Srbije za ulazak u EU.

Suština je da treba da budemo konkurentni u odnosu na slobodne zone u okruženju, mislim na slobodne zone Makedonije i Turske koje trenutno imaju bolje pogodnosti nego mi”, rekao je Kostić.

On je kazao da će danas Grupacija zauzeti stav šta treba da pregovara sa zakonodavnom i izvršnom vlašću kako bi popravili poslovanje slobodnih zona u Srbiji.

Sekretar Udruženja za trgovinu u PKS Žarko Malinović je rekao novinarima da su slobodne zone veoma značajne za privlačenje investicija u Srbiju.

Videćem kako da unapredimo poslovanje u slobodnim zonama u Srbiji. Iskustva koja smo do sada imali u slobodnim zonama pokazuju da je Srbija ubedljivo najviše u regionu uradila na poslovanju slobodnih zona”, rekao je Malinović.

Kostić smatra da je jedna od ključnih prednosti poslovanja slobodnih zona poseban carinski režim koji kompanije u slobodnoj zoni imaju.

Posebno treba istaći povoljnosti koje slobodne zone imaju po pitanju jeftinih energenata, jer poslovati u slobodnim zonama znači i jeftiniju električnu energiju za kompanije”, naglasio je Malinović.

Kako kaže, PKS će u narednom periodu mnogo više raditi na međunarodnom povezivanju naših slobodnih zona sa svetskom asocijacijom slobodnih zona, ali i drugih slobodnih zona, kako bi što više investicija privukli u slobodnim zonama u Srbiji.

Osnovna ideja koncepta slobodnih zona je obezbeđenje najpovoljnijih uslova za poslovanje u cilju privlaccenja direktnih investicija, uvođenja novih tehnologija, povećanja izvoza i uposlenosti.

Za razliku od direktnih državnih subvencija za otvaranje novih radnih mesta, investitori povlastice u slobodnim zonama koriste nakon početka poslovanja.

Pridružite nam se u
Slobodnoj zoni Apatin

Korisnici

Kompanije koje su iskoristile pogodnosti koje pruža Slobodna zona Apatin i kod nas izgradile svoj novi dom