Delegacija kineske razvojne banke posetila Apatin

Višečlana delegacija Kineske razvojne banke na čelu sa generalnim direktorom, praćena direktorom agencije SIEPA Nikolom Jankovićem i Milanom Ristićem, direktorom Uprave za slobodne zone u Ministarstvu finansija Republike Srbije, posetila je Apatin.

Na radnom sastanku sa predsednikom opštine dr Živoradom Smiljanićem i njegovim saradnicima, među kojima je bio i Miloš Đerić, v.d. direktora Slobodne zone "Apatin", gosti su se informisali o mogućnostima i uslovima učešća u finansiranju određenih objekata koji su planirani u Robno-transportnom centru i investicionom potencijalu Slobodne zone.

Dr Živorad Smiljanić je, između ostalog, rekao da je Apatin jedan od najuređenijih gradova u Srbiji kada je u pitanju infrastruktura.

Predstavnici Kineske razvojne banke pokazali su veliko interesovanje za projekte Industrijske i Slobodne zone, a posebno za projekat izgradnje Međunarodne luke. Akcenat je stavljen na činjenicu da Apatin ima spremne projekte, kao i na to da se svaki od njih može odmah realizovati, a konkretno za izgradnju Međunarodne luke za sada ima četiri zainteresovana investitora.

Milan Ristić, direktor Uprave za slobodne zone, rekao je da je ova poseta usledila nakon razgovora članova vrha Vlade sa kineskim zvaničnicima, kao i razgovora koji su vođeni u nadležnim ministarstvima, jer se smatra da je položaj Apatina takav da može biti interesantan za strana ulaganja, a pogotovo jer i lokalna samouprava čini sve da privuče investitore.

Apatin je interesantna sredina zbog toga što leži na obali Dunava, koji povezuje Srbiju sa Crnim morem, Azijom, ali i zemljama u okruženju, Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom, a ovaj plovni put, zajedno sa Slobodnom zonom, Industrijskom zonom, Međunarodnom lukom, na čijoj izgradnji se intenzivno radi, je izuzetno atraktivna oblast u koju je potrebno i neophodno ulagati, a upravo su za to zainteresovani i predstavnici Kineske razvojne banke - izjavio je Ristić.

Prostorno plansku i urbanističku dokumentaciju opštine Apatin u odnosu na Logistički centar i Međunarodnu luku predstavio je Milan Vučinić. On je, ispred Klastera transporta i logistike Vojvodine, posebno potencirao da Apatin pripada privrednom ambijentu APV, koji spada u najviše izvozno orijentisane u Srbiji, ali i nagovestio kako su projektovane poslovne površine, odnosno građevinski objekti i saobraćajnice, kao i to kako bi funkcionisala železnička veza.

Gosti su, nakon sastanka, a u pratnji domaćina, obišli Međunarodnu marinu, Putničko pristanište i RTC. Prilikom odlaska, pozdravljajući se sa domaćinom, dr Živoradom Smiljanićem, generalni direktor Kineske razvojne banke je rekao da su zadovoljni ovom posetom i da se nada da će uskoro doći do konkretnih dogovora na obostrano zadovoljstvo.

Foto izvor: SO Apatin, TV "Apatin" i nedeljnik "Novi glas komune"

Pridružite nam se u
Slobodnoj zoni Apatin

Korisnici

Kompanije koje su iskoristile pogodnosti koje pruža Slobodna zona Apatin i kod nas izgradile svoj novi dom