Direktor SZ Apatin na sednici Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta PKS

Grupacija slobodnih zona i carinskih skladišta Privredne komore Srbije pokrenula je inicijativu za donošenje zakonskih pogodnosti koje će privući investitore, kao i inicijativu za pojednostavljenje carinskog postupka.

- Privredna komora Srbije, regionane komore i Uprava za slobodne zone Ministarstva finansija dobro sarađuju na inicijativi za donošenje novih zakonskih pogodnosti, kojima bi se povećala konkurentnost u slobodnim zonama - rekao je Milan Ristić, direktor Uprave za slobodne zone, tokom sednice Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta PKS, kojoj je prisustvovao i Miloš Đerić, vršilac dužnosti direktora Slobodne zone "Apatin".

Inicijativa je pokrenuta da bi se ponudio model poreskih oslobođenja atraktivan za investitore. Predsednik Grupacije i direktor SZ "Pirot", Dragan Kostić, istakao je da je cilj inicijative uvođenje nultih poreza po ugledu na slobodne zone u Makedoniji.

- Prošla godina bila je veoma uspešna za trinaest slobodnih zona u Srbiji, koje su tada ostvarile pet milijardi evra prometa, 198 miliona evra investicija, čak 20 odsto srpskog izvoza, a zapošljavaju više od 18.300 radnika.

U okviru priprema za deo pregovora sa EU, koji se odnosi na slobodne zone, pokrenuta je inicijativa za pojednostavljivanje carinskog postupka u slobodnim zonama, a ona sadrži šest sugestija i četiri predloga. Sugestije se odnose na primenu postojećih propisa, po kojima carinski organ određuje mesto ulaska i izlaska iz zone i ima pravo da zabrani ulazak u zonu licima za koja misli da se neće pridržavati procedura. Takođe sugestije se odnose na unos domaće robe, evidentiranje ugovora i druge elemente koji se tiču skladištenja robe. Na proizvodnju u slobodnoj zoni odnose se četiri predloga: da se skrati procedura za dobijanje odobrenja za proizvonju, da se unos robe nemenjene proizvodnji tretira kao repromaterijal, da dokument "C-5" bude osnovni dokument za robu nemenjenu proizvodnji i da se smanji broj specifikacija.

Da bi se sistem poslovanja u slobodnim zonama unapredio, saradnja podigla na viši nivo i razmenila iskustava, 18. i 19. septembra ove godine u Privrednoj komori Srbije održaće se Regionalna konferencija slobodnih zona Jugoistočne Evrope. Organizacioni odbor konferencije najavio je učesnike iz Hrvatske, Makedonije, BiH, a očekuju se predstavnici Turske, Poljske, kao i Ujedinjenih arapskih emirata, koji će raditi dva dana u četiri sesije i dve radionice.

Tom prilikom, svoje dosadašnje rezultate i pogodnosti predstaviće i Slobodna zona "Apatin", a učesnici konferencije biće upoznati sa ovdašnjim privrednim potencijalima, dobrom poslovnom klimom i mogućnostima za buduća ulaganja.

Na sednici su analizirane aktivnosti samih slobodnih zona, kao i kompanija koje u njima piosluju, tokom katastrofalnih poplava u našoj zemlji. Istaknuto je da je zona Svilajnac pretrpela velike štete.

V. Mašić

Pridružite nam se u
Slobodnoj zoni Apatin

Korisnici

Kompanije koje su iskoristile pogodnosti koje pruža Slobodna zona Apatin i kod nas izgradile svoj novi dom